19 maart 1928 – 26 maart 2023
Gedurende zijn kinderjaren volgde Mans met het gezin de ‘handelsreizen’ van pa, op meer dan tien adressen. Zijn vader werd als Europeaan geïnterneerd in een Jappenkamp. Bij het afscheid sprak hij Mans aan: ‘Jij bent nu de man in huis! Zorg voor je moeder en zusjes! Gods Zegen!’ Attent zorgzaam en oprecht betrokken kenmerken zijn omgang met iedereen.
Naar Nederland
Ook Mans werd tenslotte enige maanden in een Jappenkamp ingesloten, Zijn doopbijbeltje was het enige boek in het hele kamp. In 1947 kwam het gezin naar Nederland en vestigde zich in Bloemendaal, De advent-gemeente Haarlem werd hun ‘thuis’. Daar leerde Mans Lous Hessels kennen, waarmee hij verkering kreeg. Gedurende zijn tweejarige overbruggings-HBS én studie Theologie op Oud Zandbergen correspondeerden zij en ontmoetten elkaar gedurende de weekenden. Gehuwd bleef het paar in Heemstede wonen, waar Mans werkzaam was bij een verzekeringsagentschap van een vriend-geloofsgenoot. Mans werd ouderling en preekte geregeld, in eigen en omliggende gemeenten. Halverwege de jaren 60 werd Mans gevraagd penningmeester te worden van de toenmalige Noord Nederlandse Conferentie.
Hebreeuws en Grieks
Intussen interesseerde hij zich steeds meer voor grondtekst-studie, en bestudeerde (haast onvermoeibaar) Hebreeuws en Grieks, om zo dicht mogelijk te komen tot de juiste inschatting van woordgebruik. Wanneer begin 70- er jaren de Conferenties één Unie vormen, wordt Mans ingezegend in het predikambt. Hij zal vervolgens gemeenten dienen in Haarlem, de ‘Kop van Noord Holland’-gemeenten, Arnhem en tenslotte Amsterdam en omgeving. Mans blijft bezig, door voortgaande studie, zijn kennishorizon te verbreden. Door zijn grote, oprechte belangstelling ín de ‘ander’, én herkenningspunten met zijn eigen ervaringen, blijkt hij ook een makkelijke gesprekspartner voor velen met een immigratieachtergrond.
Ontmoetingen kleine feestjes
Zoals met de Indische en Molukse gemeenschap, maar ook mensen afkomstig uit andere van oudsher koloniale gebieden Antillen en Suriname, alsook de Ghanese gemeenschap. Ontmoetingen waren voor beide partijen kleine feestjes. Menigeen in het land herinnert zich mogelijk de tournee die hij deed, vergezeld van het Amsterdamse koor ‘Friends of the Lord’, of met het ‘Deep River Quartet’. Velen hebben hem ontmoet bij doopdiensten, huwelijken, begrafenissen of bij thema-lezingen. Mans hield van mensen, velen hielden van hem. Op 8 juli jl zouden Mans en Lous 70 jaar getrouwd zijn geweest. Hij gleed op 95 -jarige leeftijd uit het leven, opgevangen in de handen van zijn GOD.