Internationaal Jongerencongres doorslaand succes

Algemeen Nieuws augustus 1, 2024

Het op 28 juli afgesloten internationale Jongerencongres in Rijswijk, gezamenlijk georganiseerd door de Nederlandse en Britse Unie, was een doorslaand succes. Onder de titel ‘Back to Basics: The Update, bracht dit evenement een inspirerende bijeenkomst van jongeren met verschillende achtergronden samen om te zingen, voor elkaar te bidden en oude en nieuwe vriendschappen te sluiten. Gehouden in de geest van eenheid en geloof, was het congres een baken van hoop en spirituele vernieuwing.

Inspirerende woorden
Elke ochtend begon met opbeurende boodschappen van dr. Lola Moore Johnston, die zich richtte op de nieuwe hoofdstukken die God begint in de levens van de aanwezigen. Haar inspirerende woorden zetten een toon van verwachting en opwinding en moedigden de jongeren aan om de komende transformaties te omarmen. De avonden waren net zo impactvol, met pastor Paul Smith die authentieke boodschappen gaf rond het thema ‘Waar niemand kan komen, zal Jezus komen’. Zijn preken weerklonken diep en boden alle aanwezigen geruststelling en hoop.

Veilige ruimte
Tijdens het congres waren er verschillende predikanten en counselors van beide unies  aanwezig om de aanwezigen te ondersteunen door gebed en counselingsessies. Deze interacties boden een veilige ruimte voor de jongeren om zich bezig te houden met het Woord van God en na te denken over de overtuigingen van de Heilige Geest met betrekking tot hun leven. Tijdens het congres was er ook een aantal praktische workshops, waarin cruciale onderwerpen zoals geestelijke gezondheid, ondernemerschap, theologische onderwerpen en nog veel meer aan bod kwamen. Deze sessies voorzagen de jongeren van waardevolle kennis en vaardigheden, zodat ze de uitdagingen van het leven met geloof en veerkracht tegemoet konden treden. Daarnaast voegden buitenactiviteiten zoals snowboarden, muurklimmen en karting een element van plezier en avontuur toe, waardoor kameraadschap en teamwork onder de deelnemers werd bevorderd.

Krachten bundelen
Het congres had een grote impact op de lokale gemeenschap, omdat de jongeren samen met de ontwikkelingsorganisatie ADRA hun krachten bundelden om in verschillende hoedanigheden dienstbaar te zijn. Ze bezochten een bejaardentehuis, bereidden maaltijden voor daklozen en voorzagen een vluchtelingenkamp van proviand. Deze daden van dienstbaarheid waren een voorbeeld van de kernwaarden van het congres: compassie en betrokkenheid bij de gemeenschap. Pastor Ian Sweeney en pastor Marcel Ghioalda leiden een gedenkdienst voor mevrouw Marica Mirilov, die onlangs na een kort ziekbed is overleden. Door haar toewijding aan het jeugdpastoraat en een jaar in een zendingsproject op Cyprus had ze een positieve invloed op het leven van verschillende mensen.

Doop
Een hoogtepunt van het evenement was de doop van zes personen op vrijdagmiddag, als symbool van hun toewijding aan God en als teken van een diepgaand moment van spirituele vernieuwing. Deze mensen werden door pastor Kimberly Mann opgedragen voordat ze de zee in liepen om gedoopt te worden. De sfeer was geladen met vreugde en eerbied toen het congres de sabbat verwelkomde met een gezamenlijke viering van het Avondmaal. In een prachtig vertoon van eenheid namen jongeren uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland deel aan de voetwassing, als symbool van nederigheid en harmonie.

Harmonieuze mix
De aanbiddingsdienst op sabbat was uitzonderlijk, met muziek geleid door muzikanten van beide unies en het kampkoor. De harmonieuze mix van stemmen en instrumenten creëerde een krachtige aanbiddingservaring die de harten van alle aanwezigen raakte. Pastor Kevin Johns, de huidige jeugddirecteur van BUC, merkte op: ‘Dit evenement was uitzonderlijk authentiek, omdat jonge mensen een verschil maakten in het leven van elkaar terwijl ze oprechte vriendschappen creëerden.’ Zijn gevoelens werden herhaald door pastor Gabriel Asumadu Kwayie, departementshoofd Jongeren & Gezinnen van de Nederlandse Adventkerk die het evenement beschreef als ‘een groot feest van geloof, jeugdige energie en wat God aan het bereiken is in Europa. God verlicht zowel het Verenigd Koninkrijk als Nederland met jonge zielen die authentiek zijn en klaar om met God op reis te gaan.’

Het succes van het congres was een bewijs van de toewijding en steun van het leiderschap van beide bonden en de Trans-Europese Afdeling. De organisatoren uitten hun dankbaarheid voor de niet aflatende steun die dit evenement mogelijk maakte. Concluderend was het Internationaal Jongerencongres 2024 een inspirerend en transformerend evenement dat een blijvende indruk heeft achtergelaten op iedereen die aanwezig was. Gabriel tot slot: ‘Het was een krachtige herinnering aan het potentieel en de passie van jonge mensen wanneer ze samenkomen in geloof en gemeenschap. Als de jongeren naar hun gemeenschap terugkeren, dragen ze de lessen, vriendschappen en spirituele groei die ze hebben opgedaan met zich mee, klaar om hun reis met God voort te zetten.’